>

כיצד נישמר מאש? המלצות למסעדות ועסקים

בתור בעלי מסעדות, חשוב לכם שהלקוחות שמגיעים אליכם, יהנו מאוכל איכותי וטעים, ומתודעת שירות גבוהה, מה שיגרום להם להיות לקוחות קבועים ונאמנים בהמשך. ואכן, מדובר בדבר חשוב במיוחד. יחד עם זאת, ישנם דברים נוספים, שחשוב להקפיד עליהם, וזה נושא תקנות הבטיחות; התקנה של מערכות אוורור ומנדפים למטבח ושמירה מפני אש. לא פעם, אנו שומעים על אסונות שונים בארץ ובעולם, אשר נובעים מחוסר זהירות, מציוד שאינו נקי דיו ומתחזוקה לקויה.

 

תקן 96 NFPA ת.י 1001/6 הינו התקן המקורי של האגודה הלאומית האמריקנית להגנה מפני אש משנת 2011, והוא אושר כתקן הישראלי בשינויים ותוספות. תקן זה, קובע דרישות לבטיחות אש, מניעתיות ובזמן פעולה הנוגעות לתוכן, להתקנה, לתפעול, לבדיקה ותחזוקה של מערכות בישול פרטיות, מוסדיות ומסחריות של מערכות אוורור, ביניהן מנדפים למסעדות, זרועות יניקה, מסננים, פילטרים ועוד.

 

עשרת הכללים החשובים ביותר לשמירה מפני אש:

1. תחזוקה של ספרינקלרים (מערכות של מתזי מים) – מתזי מים מכילים חומרים כימיים שיכולים לגרום לקורוזיה במערכת. גם תיקוני עבודה, שיפוצים ותשתיות עלולים להשפיע על שלמות המערכת. לכן יש לבדוק פעמיים בשנה את מתזי המים על ידי איש מקצוע מוסמך. דבר זה יבטיח את בטיחות המסעדה ואת ההגנה מפני נזקי מים.

2. בדקו את אזעקות העשן באופן שגרתי – סוללות ישנות, עלולות לגרום לזעזועים חשמליים פתאומיים ולשריפה גדולה, במידה והאזעקה לא מצליחה לתפקד כראוי. לכן, בדקו את אזעקות העשן באופן שגרתי, ובמידת הצורך החליפו את הסוללות.

3. בדקו את מערכות כיבוי האש – מערכות כיבוי אש, הן מערכות אוטומטיות יעילות במיוחד, אבל דורשות תחזוקה קבועה. במידה ויש לכם מערכות כיבוי אש ישנות, מומלץ לשדרג אותן. השקעה במערכות כיבוי אש, יכולה לחסוך כסף רב, על חשבון תיקונים לאחר השריפה.

4. מטפי הכיבוי – מטפי הכיבוי, יכולים להיות ההגנה הראשונה נגד שריפה שמתרחשת במסעדה. יש לשמור על מספר מטפים במטבח עצמו, במקרה ומערכת כיבוי האש האוטומטית לא תעבוד. מטפים נוספים יש להתקין במסעדה עצמה ובמקומות האחסון.

5. הקפידו על ציוד נקי – על פי ענף הביטוח בארה"ב, למעלה מ-20% מהשריפות שמתרחשות במטבח, מתרחשות כתוצאה מהצטברות של שומן ומריכוז של גריז, לכן, חשוב להקפיד ולבצע ניקוי של הציוד; ניקוי מנדפים למסעדות, ניקוי של זרועות היניקה, הפילטרים והמסננים. מומלץ לשכור את שירותיה של החברה שהתקינה לכם את מערכות האוורור. אין ספק,   אין ספק, כי לאורך זמן, שמירה על ציוד ועל מטבח נקי, תהיה השקעה חשובה בכל מה שקשור לבטיחות ולשמירה כנגד אש.

6. טפלו בתיקונים הנדרשים – יותר מ-50% משריפות במסעדות, נגרמות כתוצאה משימוש בציוד בישול לקוי, וכמו שידוע, תקלות קטנות, עלולות ליצור שריפות גדולות בהמשך. ברגע שאתם שמים לב שצלחת המתג שבורה, שיש שקע בניצוצות, או חיווט בלוי, התקשרו מיד לאיש מקצוע, על מנת לטפל בבעיה.

7. וודאו שאתם שומרים על כל התקנים הבטיחותיים הנדרשים בכל בנייה או שיפוץ שאתם מבצעים, וודאו שאתם עומדים בתקנים הבטיחותיים הנדרשים, שכרו קבלן שמבין בכל חוקי הבנייה.

8. שימו לב לחפצים דליקים במסעדה, וודאו כי מדובר בחומרים שעומדים בסטנדרט NFPA 701 – במסעדה ניתן למצוא מגוון של חפצים שיכולים להיות ממש מסוכנים בעת דליקה, כמו מפות שולחן, מפיות בד, רהיטים- שולחנות, כיסאות, וילונות ועוד. לכן יש לוודא כי חפצים אלו עומדים בסטנדרט הבטיחות הבינלאומי.

9. הקפידו על ניקיון ועל תחזוקה שוטפת, בחומרים שאינם דליקים – הקפדה על ניקיון ועל תחזוקה שוטפת בחומרים שאינם דליקים, היא ממש א"ב בכל ההתנהלות היומיומית במסעדה.

10. הדריכו את צוות העובדים להתנהלות נכונה במקרה של שריפה – כאשר העובדים שלכם מכירים את נהלי העבודה ואת ההתנהלות במקרה של שריפה, ובכלל באירועי חירום, הם יכולים להגיב מהר יותר, וטוב יותר, וממש להציל חיים. כל העובדים במסעדה צריכים לדעת היכן מצויים אזעקות האש, היכן המטפים והיכן דרכי היציאה הבטוחים. מידי מספר חודשים רעננו את הידע בהתאם לחידושים.

 

הקפדה על עשרת הכללים הללו, יכולה לצמצם באופן משמעותי את החשיפה לסכנות אש במסעדה וליצור סביבה נעימה, בריאה ובטוחה, לכל מי שנמצא בקרבתה.

חשוב – כללים אלו לא נועדו להחליף את כללי ותקנות כיבוי אש